Publicat 23/04/2014 18:54

El Duc diu que li imputen delictes fiscals per "negligència" d'empreses que va assessorar

Pascual Vives y Urdangarin, en Palma
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

El Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, ha assegurat que el fet que se li imputin dos delictes fiscals per presumptament haver defraudat 108.000 euros el 2007 i 155.138 el 2008 es deu a la "negligència" de les empreses a les quals va prestar serveis d'assessorament i per les quals va cobrar retribucions que la Fiscalia considera que hauria d'haver declarat a l'IRPF.

En un escrit de 30 pàgines presentat davant del jutge instructor del cas Nóos, José Castro, a què ha tingut accés Europa Press, la defensa d'Urdangarin subratlla que "en el negat cas que aquests rendiments hagin d'imputar-se a títol personal" al seu patrocinat, ni el 2007 ni el 2008 s'hauria traspassat el llindar dels 120.000 euros que determinaria haver incorregut en un delicte contra Hisenda.

I això, recalca, a causa que les empreses que li van abonar les retribucions "no van actuar amb la diligència deguda en el moment de presentar la seva declaració, deixant de practicar la retenció corresponent sobre els presumptes rendiments abonats", en contra d'allò establert a l'article 99.5 de la Llei de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Tal com incideix en aquest sentit, en el cas que es determinés que les quantitats que va cobrar havia d'haver-les declarat per la via de l'IRPF i no a través de l'empresa Aizoon, de la qual és copropietari al costat de la Infanta Cristina, la quota deixada de pagar al fisc no arribarà als 120.000 euros ja que, "en qualsevol cas, caldria deduir de la presumpta quantia defraudada les quantitats que el pagador de les mateixes hauria hagut de retenir sobre aquests rendiments".

Sobre aquesta qüestió, el lletrat del Duc, Mario Pascual Vives, necessita que els rendiments obtinguts per la pertinença a consells d'administració, com és el cas d'Urdangarin, estan sotmesos a l'obligació de retenció per part de les empreses que els abonen, en un percentatge que ha d'ascendir en concret a un 35%.

L'advocat assevera així que l'Administració Tributària "va poder i va haver d'actuar davant dels pagadors dels rendiments per exigir la retenció corresponent", recalcant que tant Urdangarin com Aizoon ja han estat sotmesos a inspecció tributària, per la qual cosa Hisenda "era coneixedora d'aquesta situació".

L'advocat rebat d'aquesta manera els arguments mantinguts fins ara per l'Agència Tributària, que posa èmfasi en un dels seus informes en el fet que Urdangarin va percebre retribucions procedents d'entitats privades per la seva condició de conseller assessor que, tot i això, eren facturades a través d'Aizoon amb la finalitat de tributar menys en la seva declaració de la renda.

Unes quantitats que, segons els tècnics de l'AEAT, han de ser considerades rendes d'Urdangarin i integrar-se en el seu IRPF. En concret, els ingressos els va percebre de les mercantils Motorpress Ibèrica, Acers Bergara, Mixta Àfrica, Pernod Ricard (França), Havas Sports France i Seeliger i Comte.

L'AEAT incideix que aquestes retribucions eren facturades a través d'Aizoon a fi d'ocultar el verdader receptor dels cobraments i disminuir d'aquesta manera la seva tributació a l'IRPF. La Fiscalia Anticorrupció imputa a Urdangarin dos delictes fiscals per l'impagament de l'IRPF el 2007 i 2008.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés